Trolley giver bedre arbejdsmiljø
i Hovedstadens Beredskab

 

Hovedstadens Beredskab har 12 brandbiler med integreret Trolley fra Nomotec. Det gør det fysiske arbejdsmiljø bedre og forebygger nedslidning. Samtidig giver trolleyen brandmændene mulighed for at fokusere 110 % af deres energi på skadesituationen.

Der er mange gode grunde til, at man som brandmand skal undgå tunge løft, mener Bjarne Skov Pedersen. Han er brandmand i Hovedstadens Beredskab, og så har han de sidste 24 år været valgt som arbejdsmiljørepræsentant.

Et blik rundt i garagen på Station Christianshavn vidner om, at Bjarne Skov Pedersen tager sit hverv alvorligt. På en stolpe hænger et udskrift af Arbejdstilsynets regler og anvisninger for løft, og på gulvet står Nomotecs trolley udstyret med 4 B-slanger.

”De andre har efterhånden vænnet sig til, at jeg insisterer på, at de skal have et godt og langt arbejdsliv og undgå nedslidning,” siger han med et smil.

Bjarne Skov Pedersen er 57 år og har de sidste 15 år haft sin ugentlige gang her på brandstationen på Christianshavn. Bygningen er fra 1904, og hvis garagens bindingsværksvægge kunne tale, ville de berette om begivenheder fra to verdenskrige og om arbejdsheste, der boede i bygningen og blev spændt for vogne med dampsprøjter, materiel og mandsskab og drevet afsted ad brostensbelagte gader for at komme københavnerne til undsætning.

De ville også kunne fortælle om udvikling og forbedring af brandmændenes arbejdsmiljø, hvilket er en historie i sig selv. Siden Bjarne Skov Pedersen i 1997 tog aktiv del i den historie, har han været på rejser i både ind- og udland på jagt efter gode hjælpemidler til sine kollegaer på stationen og i resten af branchen.

12 nye brandbiler med integreret Trolley

Han havde gået med tanken om, at en sækkevogn kunne være en god løsning, så da han hørte om Nomotecs elektriske Trolley, spidsede han ører.

”Det var lidt sjovt at finde ud af, at min idé allerede var opfundet, bare i en meget mere avanceret form, end jeg selv havde tænkt. Så jeg tog til Sønderborg for at se den,” fortæller han.

Versionen af trolleyen, han blev præsenteret for i Sønderborg, var på et tidligt stadie. Det passede Bjarne Skov Pedersen fint, da han selv havde nogle gode idéer til forbedring af den. Så da Hovedstadens Beredskab i 2019 modtog 12 splinternye brandbiler fra Rosenbauer, havde de alle en integreret Trolley indbygget centralt i bilen. Og trolleyerne var opgraderet med Bjarnes forslag.

Siden har trolleyen gjort sig nyttig i skarpe indsatser til at transportere slanger og tungt værktøj til skadestedet, og den er blevet en naturlig del af arbejdet. Men dengang Christianshavn modtog en af de første to biler, der kom, vakte trolleyen opsigt, husker Bjarne Skov Pedersen.

”Vi blev engang kaldt ud til en niveau 3 ildebrand på en restaurant, hvor jeg skulle transportere B-slanger til næste brandhane knap 100 meter væk. Da jeg tog trolleyen og kørte afsted med slangerne på den, var der nogen af de andre, der var ret imponerede og sagde, at sådan en ville de også have. Så kunne jeg fortælle, at der skam også var en på vej til dem,” fortæller han.

Sparer energi og maksimerer arbejdsindsats

Der er mange tunge byrder, man som brandmand skal løfte på. Det kræver energi og kræfter, som er bedre brugt på den vigtigste del af arbejdet – nemlig i brandslukning og øvrige skadesituationer. Og dem er der en del af i Hovedstaden. Hvert år redder beredskabet der op mod 500 personer fra brande, færdselsuheld og drukneulykker. Indsatserne er både mentalt og fysisk krævende, og derfor er det nødvendigt med gode tekniske hjælpemidler, mener Bjarne Skov Pedersen. Så kan  brandmændene bruge deres energi og kræfter på at give 110 % af sig selv. ”Det er ildebranden, energien skal bruges på. Så få nu hjælpemidlet i brug, så du ikke spilder eller bruger dine kræfter det forkerte sted,” lyder hans opfordring.

Vil gerne nyde livet som pensionist

Et af de vigtigste argumenter for at lade trollyen tage de tunge løft er forebyggelse af nedslidning. Det er noget, der har stor betydning for Bjarne Skov Pedersen på egne og kollegernes vegne. ”I min verden så nytter det ikke noget, at jeg slider mig helt ned,” pointerer han. ”Efter mit arbejde vil jeg gerne have et otium, en alderdom og en pensionering, hvor jeg stadig har noget liv tilbage, som jeg kan nyde.”

Bjarne Skov Pedersen har to børnebørn, og det er vigtigt for ham, at han ikke er for nedslidt til at være sammen med dem, når han ikke længere er brandmænd. Derfor skal arbejdsmiljøet indrettes, så der fokus på at undgå nedslidning. Og det er de fleste heldigvis bevidst om, fortæller Bjarne Skov Pedersen. Han oplever, at både nuværende og tidligere kollegaer anerkender fordelene ved hjælpemidler som trolleyen. ”Jeg lytter meget til dem, der er holdt op, og som kommer ned og besøger os. Når de ser vores tekniske hjælpemidler i dag, siger de, hvorfor sytten havde vi ikke dem dengang.”

Fleksible løsninger i power-trolley

Trolleyen er ikke låst til en opgave, men kan tilpasses, så den kan bruges i mange forskellige situationer. Hovedstadens Beredskab bruger primært trolleyen som et hjælpemiddel til at lægge slanger ud, men de bruger den også til at transportere værktøj og til arbejde med motorvejsbelægninger og kegler.

”Det er jo kun fantasien, der sætter grænser,” som Bjarne Skov Pedersen siger om trolleyens anvendelighed.
Nomotecs Trolley er lavet netop med henblik på fleksibilitet, så den kan tage de tunge løft både på stationen og på indsatsen – også i svært terræn. Dermed er den et godt supplement til både hverdag og udrykning, mener Bjarne Skov Pedersen.

Trolleyen kan løfte og transportere op til 120 kilo og kan klappes sammen, så den fylder minimalt i brandbilen. Den er desuden let at fragte ind og ud af brandbilerne, da den selv kan bringe sig ind eller ud af bilen på få sekunder. Det har stor betydning for Hovedstadens Beredskab, der er ude ved mere end 8500 udrykninger hvert år.

Se interwievet med Bjarne Skov Pedersen her

Kontakt os

Effektiviser dit arbejde med os!