Nyheder og Artikler

Pas på ryggen (Guide)

Når du er på indsats, er det svært både at være  effektiv og hurtig og samtidig tage hensyn til  belastningen af din krop.

Men det er vigtigt, at du  alligevel gør det. For overbelastning af din ryg  kan give svære og langvarige konsekvenser for  både dit virke som brandmand og din generelle livskvalitet, da det kan føre til dårlig mobilitet,  stærke smerter og sygemelding.
Og det bør ingen leve med, når det kan undgås.

Rygsmerter er den tredje hyppigste årsag til lægebesøg og sygemeldinger i Danmark, og det vurderes, at  omkring 80 % af alle mennesker på et tidspunkt i deres liv rammes af rygsmerter.

Som brandmand er du  mere udsat end de fleste, da rygsmerter i de fleste tilfælde er resultatet af hårdt fysisk arbejde med tunge  løft og vrid. Så når du løfter og slæber på tungt grej og udstyr uden de rigtige hjælpemidler, er du i stor  risiko for at overbelaste din ryg.

Spar tid, og beskyt din ryg 

I en skarp indsats skal grejet ud af køretøjet i en fart. Selvom det vejer mere end 20 kg og skal  transporteres over ujævnt terræn, tager I fat og – for de flestes vedkommende – udfører opgaven manuelt.  Adrenalinen er både din ven og din fjende og har det med at overskygge hensynet til din ryg.

Men sådan behøver det ikke være, for med vores elektriske Trolley kan du være både hurtig og effektiv,  uden at du overbelaster din ryg. Og så kan du ene mand transportere 120 kg grej og værktøj til  skadestedet på kort tid.

Rygsmerter er den tredje hyppigste årsag til lægebesøg og sygemeldinger i Danmark, og det vurderes, at  omkring 80 % af alle mennesker på et tidspunkt i deres liv rammes af rygsmerter. Som brandmand er du  mere udsat end de fleste, da rygsmerter i de fleste tilfælde er resultatet af hårdt fysisk arbejde med tunge  løft og vrid. Så når du løfter og slæber på tungt grej og udstyr uden de rigtige hjælpemidler, er du i stor  risiko for at overbelaste din ryg.

Spar tid, og beskyt din ryg 

I en skarp indsats skal grejet ud af køretøjet i en fart. Selvom det vejer mere end 20 kg og skal  transporteres over ujævnt terræn, tager I fat og – for de flestes vedkommende – udfører opgaven manuelt.  Adrenalinen er både din ven og din fjende og har det med at overskygge hensynet til din ryg.

Men sådan behøver det ikke være, for med vores elektriske Trolley kan du være både hurtig og effektiv,  uden at du overbelaster din ryg. Og så kan du ene mand transportere 120 kg grej og værktøj til  skadestedet på kort tid.

5 vigtige grunde til at passe på din ryg 

Der er mange gode grunde til at passe godt på din ryg, for så beskytter du den ikke kun, mens du bruger den, men du forebygger også rygskader i fremtiden. 

Små problemer kan vokse sig store 

Hvis du ignorerer kroppens advarsler om slid på ryggen, kan du ende med et større problem end en dårlig  ryg. Rygsmerter er aldrig normale uanset din alder, og hvis du ignorerer de små irritationer, kan du ende  med at skulle have smerter og langvarig behandling, og du risikerer mange sygedage væk fra  arbejdspladsen.

Din ryg påvirker din livskvalitet 

Med alderen svækkes din rygrad og dit nervesystem.  Årsagen er faktisk ikke, at du bliver ældre, men  forvridninger af rygraden i løbet af dit liv. Det kan  give varige mekaniske smerter og ødelægge en  ellers sund og stærk ryg.

Så sørg for at bruge den rigtige løfteteknik eller  tekniske hjælpemidler, så du undgår de forkerte  bevægelser.

Et langt og godt arbejdsliv 

Selv om du endnu ikke har rygsmerter, betyder det ikke nødvendigvis, at din ryg er sund. Ofte er smerte et af  de sidste signaler, kroppen sender, så hav fokus på din ryg, så det ikke bliver den, der sætter en stopper for  en god og lang karriere som brandmand.

Din rygrad passer på hele kroppen 

Din rygrads job er at passe på centralnervesystemet, der styrer hele din krop. Centralnervesystemet består  af rygmarven og hjernen, som styrer vigtige opgaver såsom følesans og bevægelser. Hvis der sker skade på  centralnervesystem, kan du ende med at miste nogle af kroppens bevægelsesfunktioner – som fx at løfte,  bære og gå – i enten kortere eller længere tid.

Kroppen skal kunne klare stress, når det gælder 

Jo mere du forsømmer din ryg, jo større risiko er der for, at den ikke kan klare fysisk aktivitet eller stress, når du har allermest brug for det. Din kropsholdning har stor betydning for rygradens sundhed og holdbarhed, og en dårlig kropsholdning kan give spændinger og smerter i  lænd og ryg. Når du har fri og slapper af, er det  også vigtigt at sørge for en god kropsholdning, så  du holder ryggen stærk og klar til, når du bliver  kaldt ud. Faktisk viser forskning også, at en åben  kropsholdning kan give et øget testosteron-niveau  og mere risikovillighed, hvilket teoretisk set kan  hjælpe dig til at præstere bedre, når du er ude på  indsats. Så ret ryggen, og grib din Trolley!

Det er ikke for at genere dig og dine kollegaer eller gøre jeres arbejde mere besværligt, at Arbejdstilsynet  stiller krav til jer. Som du har læst her, er en sund ryg afgørende for et godt, smertefrit liv. Både på  arbejdet og i fritiden. Og det behøver hverken at være besværligt eller tidskrævende at skåne din ryg.  Hvis du bruger en Trolley hver gang, så det er den, der tager belastningen og ikke din ryg, og det koster  dig hverken tid eller effektivitet, hverken på stationen eller i den skarpe indsats, men skåner din ryg, så du  kan få et langt og godt arbejdsliv.

I de fleste situationer er et teknisk hjælpemiddel ikke alene et fornuftigt valg, men også påbudt. Du kan blive klogere på Arbejdstilsynets regler om løft, træk og skub her. 

Hent vores udførlige white paper om regler og råd til, hvordan du undgår skader.

Bliv klogere på:

  • Risiko for skader
  • Planlæg af arbejdet med tunge genstande
  • Brugen af det korrekte udstyr
  • Hvad du skal undgå
  • Hvilke forholdsregler du skal tage
  • Brugen af tekniske hjælpemidler
  • Instruktion og træning 

Ved at klikke på “Tilmeld” accepterer du at blive tilmeldt Nomotecs nyhedsbrev. I enkelte tilfælde, kontakter vi  dig med Nomotec produktinfo og oversigter over vores services. Du kan til enhver tid framelde dig  nyhedsbrevet og muligheden for at blive kontaktet.